Egy névtelen e-mailben megvádolták a zenekarunkat több alaptalan váddal vagy féligazságokkal, amik a kontextusukból kiragadva teljesen mást mutatnak, mint ami a valóságban történt.

 1. Ebből az egyik a Barackca zenekar állandó basszusgitárosával akarta besározni a zenekarunkat. Az állításukat egy megbízhatatlan blog oldalnak, egy, a Barackca zenekar ellen írt hazug bejegyezésre alapozták.
 2. A másik vád a zenekarba helyettesként beálló basszusgitárosról szólt.

Amit állítanak róla, az nettó hazugság. A pletyka, amire ezt alapozták, kontextusából ragad ki részleteket. A történet, amiről szó van, az annak két résztvevőjének személyes magánügye. Ezt a magánügyet a zenekar továbbra is tiszteletben szeretné tartani, ezért a részleteket nem tesszük közzé. A történet két érintett felét meghallgattuk és velük egyetértésben kijelenthetjük, hogy az említett rágalom velük szemben nem valós, így az említett ügyet lezártuk.

A rágalmazók a pletykákról tudomást véve nem a Barackcát keresték fel, hanem rágalmazó e-maileket küldtek el több helyre is, ahová leszervezett koncertünk volt. Ezek a helyek – a rágalmazókkal ellentétben – az egyenes utat választották, és magát a zenekart kérdezték meg a történekről, mi elmondtuk a valóságot a félinformációkra vagy valótlanságokra épített vádakról. Mindegyik hely és szervező – főként, mert ismerte a zenekarunkat és azt, amik ellen küzdünk lassan 3 évtizede – nem fogadta el a névtelen vádakat (főként nem olyan emberektől, akik még azt is külön kérték is, hogy kilétük maradjon titokban) és helyet adott a koncertjeinknek.

Az EKH volt az egyetlen hely, aki továbbra is fenntartásokkal kezelte a zenekart, mondván nem ismerik a hozzáállásunkat a szexizmushoz és az erőszakhoz. Igen, ebben az egyben teljesen igazat adunk nekik, mert bebizonyosodott, hogy semmit nem tudnak rólunk:

 • Többször emeltük fel szavunkat a nők elleni erőszakkal szemben.
 • Mindigis támogattuk és ha kellett fizikailag is közbeavatkoztunk és megvédtünk nőket, LMBTQ embereket és férfiakat is.
 • Nem voltak ott Berlinben, amikor a KÖPI foglaltházban a koncertünk után egy punk éppen verte a pultos lányt. Ezt kb. 30 ember csak tétlenül nézte. János (az énekesünk) a lányt védve közbelépett, ezért a támadó az ő fejét verte szét egy sörös üveggel.
 • Nem voltak ott akkor sem amikor Arnstadban egy srác molesztálni kezdett egy részegen alvó lányt. Krisztián, a dobosunk ezt látva lerángatta őt a lányról nem törődve azzal, hogy a molesztáló barátai rátámadtak, mert nem tudták miért lökdösi Krisztián a fiút kifelé az épületből. Többen megütötték és rúgták, miközben egy magatehetetlen lányon segített.
 • Nem voltak ott, amikor egymással verekedő lányokat választottunk szét egy koncerten, miközben másik 20-30 ember csak nevetett rajtuk.
 • Nem voltak ott azon a számtalan koncertünk egyikén sem, ahol azonnal megszakítottuk a koncerteket, ahogy erőszakos cselekményt láttunk és szétszedtük a verekedő feleket.
 • Ha olyan volt a helyzet, mi magunk kísértük ki azt, aki agresszívan, támadólag lépett fel.
 • Fogalmuk sincsen arról, hogy a zenekarunk több alkalommal is hangot adott az erőszak-ellenességnek, amiről dalainkban is szó esik.

Ehhez képest az EHK-t csak az a pletyka érdekli, amit a két vádló írt nekik, akik ott se voltak az incidensnél, csak hallották a valakinek a valakijétől, hogy történt valami. Sem a vádlók, sem az EKH csapata nem vette a fáradtságot, hogy az érintett két embert megkérdezzék arról, hogy mi történt és mi volt az, amire hivatkoznak. Azt rótták fel bűnünknek: hogy miért nem határolódtunk el azonnal és hagytuk ott az útszélén a zenésztársunkat anélkül, hogy megvizsgáljuk az esetet és megkérdezzük az összes érintettet, hogy mi történt. Mi ezt nem tettük meg, amíg nem ismerünk minden körülményt.

Felvettünk a kapcsolatot azzal az emberrel, akit az EKH (és a vádlók) sértett félnek vélnek. Ő kikérte magának, hogy áldozatnak nevezzék és hazugságokat terjesztenek erről az esetről. A történet két résztvevője azóta is jóban van egymással, ugyanakkor nagyon bántó és frusztráló nekik, hogy róluk és a magánéletükről beszélnek idegenek, akiknek semmi köze hozzájuk, nem tudnak semmit az egész életükről és az esetről. Az áldozatnak tekintett felet ez mélyen felháborítja, ahogy az is, hogy jelen esetben az ő magánélete miatt éri támadás azt a zenekart, akinek semmi köze nincsen sem hozzá, sem az esethez.

Az EKH e-mailben feltett kérdéseire Jani azonnal válaszolt, hogy az említett rágalmak a „fake news” kategóriába tartoznak és akár személyesen is találkozik velük, hogy ezt az ügyet tisztázhassa.
Az EKH megkérdezte Janit az esetről és nagyon úgy tűnik, hogy már előre eldöntötték azt is, hogy bármit is fog Jani az üggyel kapcsolatban mondani, azt ők nem fogják elfogadni.
Az első vádpontot gyorsan elengedték, hiszen azt tudják, hogy a Barackca egy antifasiszta zenekar.
(A vádak szerint a Barackca zenekar egy náci zenekar koncertjét támogatta a hangszereivel 😀 LOL)
A másik ügynél – mivel ott egy valós történet nagyon eltorzított és kiforgatott verzióját mondta nekik a két rágalmazó – úgy értelmezték, hogy miután a sztorinak vannak valós elemei, ezért maga az egész történet nem minősül „fake news”-nak.
Jani pedig szerintük abban bűnös, hogy a „fake news” kifejezést használta. Az EKH pedig úgy vélekedik, hogy aki ezt a kifejezést használja, az nem veszi elég komolyan a nők elleni erőszakot.
Az egyik fő problémának ezt tartották és tartják azóta is.
Ezért az EKH csapata úgy döntött, hogy János és a Barackca nem kívánatos a helyükön, mert szerintük áldozat-hibáztató volt Jani hozzáállása. Még úgy is, hogy az érintett fél kifejezetten kijelenti, hogy ő nem volt áldozat és ezt az egészet ő maga is „fake news”-nak nevezte.
Az EKH döntését egy idegennyelvi félreértésre alapozta. Jani nem iskolában tanulta az angol nyelvet, és nem mellékesen ők sem beszélik tökéletesen az angolt. A nyelvi korlátokból felmerülő félreértésekre figyelmeztette a megbeszélésen résztvevőket az egyik “tolmács”-nak elhívott srác. Arra, hogy bizony több helyen is csak szóhasználatból eredő félreértés zajlik a felek között.
Az EKH a megbeszélésen bólogatott, majd utólag mindezt már figyelmen kívül hagyta.

A Barackca véleménye:

 • Ha valaki egy valós történet egy bizonyos részét kiragadja a kontextusából, azt a kiragadott részt drámaian eltúlozza, az ugyanolyan hazugságnak, vagyis álhírnek (fake news-nak) minősül, mint egy teljes egészében kitalált történet.
 • Az EKH zokon vette, sőt Janit kérdőre is vonta azért, mert utána akart járni a teljes történetnek, és annak, hogy abból mi az igazság és csak ezek után lett volna hajlandó bármiféle véleményt alkotni a történtekről.
 • A zenekarunk senkit nem fog csak azért elítélni, mert valamilyen pletykák keringenek róla. Abban az esetben, arra fogunk törekedni, hogy kiderítsük az igazságot. Ha az igazságra fény derült, akkor minden esetben meg fogjuk vizsgálni annak körülményeit, figyelembe véve az érintett felek az indokait, a szándékait és az általuk levont tanulságokat. Minden esetben megadva annak is a lehetőségét, hogy az ember nem tökéletes, követhet el akár hibákat is, amelyeket jóvá lehet tenni.

A fentieket szükségesnek és elkerülhetetlennek gondoljuk, ahelyett, hogy azonnal elítélnénk vagy száműznénk valakit sorainkból.

Végezetül a Barackca zenekar álláspontja az EKH-val és a vádlóinkkal kapcsolatban:

 • Ítélő bíróságként úgy tettek, mint akiket érdekel a zenekar álláspontja, de valójában már előre eldöntötték annak bűnösségét. A felsorakoztatott tényeket figyelmen kívül hagyták.
 • Az EKH és a vádlók csak a saját álláspontjukat tartják szem előtt, semmi más nem is érdekelte őket (sem az igazság, sem a körülmények, sem az általuk vádolt ember, de az általuk védeni kívánt ember sem) Ezért ebben a történetben a legnagyobb fájdalmat ők maguk okozták.
 • Az EKH és a vádlók a (szerintük védelmezett) embertől kaptak egy konkrét levelet, amiben az illető ember igazolta a zenekart és Jani állításait. Ezt a levelet az EKH elegánsan félretolta, és úgy tett, mintha nem is létezne.
 • Az EKH és a vádlók konkrétan kiragadtak teljesen kontextusából egy jelenetet és új saját fiktív kontextust kerítettek köré, amivel az volt csak a céljuk, hogy saját magukat igazolni tudják.

A Barackca üzenete két embernek, akinek a magánügyének akaratlanul is részese lett:

Sajnáljuk, hogy erre sor került! Mindketten számíthattok a támogatásunkra.
Őszintén reméljük, hogy ennek a történetnek végre pontot tehetünk a végére, mindenki visszatér a saját életéhez, és többé nem ártja bele magát kéreltlenül a másikéba.

A Barackca zenekar továbbra is ahogy az elmúlt 30 évben, marad:

Anti-Fasiszta
Anti-Szexista
Anti-Homofób
Erőszakellenes